"Senior w Jesieni Życia "

 

logo rozszerzone mcps zielone biale tlo 01 1 1

 

 

Zadanie sfinansowano ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego

 

Senior w Jesieni ycia


 spotkanie poetycko muzyczne 4

 

 

 

Dark Blue with Gold Decorative Border Great Gatsby Invitation 2

 

 


 

 

 Warsztaty Kulinarne Turcja o poranku

 


 

 

Warsztaty zielarskie


W ramach projektu w dniu 23 lipca 2021 r. odbyła się podróż edukacyjno-kulinarna dla 15 seniorów w wieku 55+ oraz dla 5 osób młodszych w stosunku do seniorów. Podróż odbyła się w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza do Hotelu BoniFaCio w miejscowości Kępa w gm. Sochocin na terenie woj.mazowieckiego.

Uczestnicy projektu podziwiali kunszt miejscowego kucharza. Hotel Bonifacio jest ambasadorem regionalnej kuchni mazowieckiej. W karcie znaleźć można sery od miejscowych serowarów, pieczywo z pobliskiej piekarni, ryby z rzeki Wkry czy domowe nalewki.

https://mazovia.pl/pl/rolnictwo/siec-dziedzictwa-kulinarnego-mazowsze/czlonkowie-sieci-dziedzictwa-kulinarnego-mazowsze/hotel-bonifacio.html

 

 

1627102115272

20210723 185441            20210723 163545

 

20210723 162915            20210723 162055

 

20210723 161942            20210723 161641

 

 

Po kulinarnych doznaniach  uczestnicy projektu  zwiedzili również Sanktuarium Matki Bożej w Smardzewie.

1627102076223


W ramach projektu w dniu 16 lipca 2021 r. odbyła się podróż edukacyjno-kulinarna dla 15 seniorów w wieku 55+ oraz dla 5 osób młodszych w stosunku do seniorów. Podróż odbyła się w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza do Karczmy Pohulanka znajdującej się na terenie Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu.

Karczma Pohulanka

to autentyczna XVIII – wieczna karczma, która jako jedna z pierwszych obiektów została przeniesiona na teren skansenu. Swoją nazwę zawdzięcza filmowi Szwadron w reż. Juliusza Machulskiego. Specjalnością POHULANKI jest niepowtarzalny chleb domowej roboty (ważący 7kg!). Karczma “Pohulanka” zaproponowała uczestnikom projektu dania kuchni polskiej, takie jak: kluski kartoflane z twarogiem, żurek  oraz szarlotkę. Uczestnicy projektu zwiedzili również Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu oraz uczestniczyli w przejażdżce bryczką.

/żródło:https://mwmskansen.pl/gastronomia/

20210716 110841 COLLAGE1

 

 20210719 230325

 

Promocja projektu na stronie Urzędu Gminy w Bodzanowie >>>

 

Koordynator projektu :

MirosławaŻaglewska

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Projekt dofinansowany ze środków "Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich-Mazowsze Lokalnie"
realizowanego przez Fundację Fundusz  Współpracy, Stowarzyszenie BORIS oraz  Stowarzyszenie Europa i MY

Polityka Bezpieczeństwa

Wszelkie prawa zastrzeżone © Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne SOKÓŁ w Bodzanowie 2016 |  Realizacja: Hedea.pl